Същност на хотелската анимация

Назад


Същност на хотелската анимация

 

Избирате хотел в Златни пясъци Oл инклузив и смятате, че предимствата се изчерпват основно до богатата блок маса и възможност за ползване на басейн и водни атракциони като аквапарк? Хотелската анимация в доста случаи се оказва подценявана услуга предлагана от ол инклузив хотелите. Макар понякога да бива считана просто като финален щрих, всъщност хотелската анимация може по напълно нов начин да зададе цялостното настроение на гостите. Все повече хотели, курорти и круизни кораби по целия свят инвестират във висококачествена хотелска анимация и развлечения на живо, за да повишат възприеманата и реалната стойност на техните места за настаняване, наблюдавайки невероятни резултати от тези свои мениджърски решения.


История
След 60-те години на миналия век туризмът сякаш е създал всички удобства на почиващите – удобна инфраструктура, обслужване, прекрасни хотели – когато всичко е така добре уредено обаче идва една неочаквана подробност – скуката. Оказва се, че хората имат нужда от общуване, забавление и стоенето на плажа или край басейна повече не ги удовлетворява. Така от този период нататък все по-голям превес взима т.н. услуги на свободното време, част от които е и хотелската анимация.


Същност на анимацията
Анимацията като всяка друга услуга и продукт има свой жизнен цикъл – гостите имат високи очаквания към почивката си и бързо се отегчават. Хотелската анимация следва да отговори на няколко основни въпроса – какво цели – запознаване с културата, природата, развлечение чрез спорт или друго; към кого се обръща – възраст, пол, социален статус; с какво разполага – какви са природните дадености или тези на материалната база, които биха били най-благоприятни за провеждане на анимацията.


Видове анимация
Детската анимация - Децата са най-важните гости в хотела! Наличието на детски кът и анимация е добър избор за всички – от една страна децата не скучаят и създават незбаравими мигове и нови приятелства, от друга родителите имат малко повече свободно време, за да се насладят на занимания не до там подходящи за деца като СПА центъра например.
Спортна анимация - на открито, спортни състезания, празници на отделни дисциплини или видове спорт - аеробика, каланетика, бодибилдинг, пешеходни обиколки, а може и просто организирано посещение на футболен мач, в което гостите могат да са само зрители на спортното зрелище. Спортната анимация представлява съвкупност от различни услуги за поддържане на добрата форма на гостите. В основата й стои потребността от движение, от социални контакти, от изява и постижения. При проведени изследвания е установено, че расте процентът на хората, които избират дестинацията според възможностите да практикуват определен спорт – например кайт сърф, гмуркане или ски.
При спортната анимация не се търсят високи спортни постижения, но пък е важно да се поддържа висок спортен дух. Много популярна напоследък е и т.н. рекреационна спортна анимация – включваща например класове по йога или пък медитация. "Recreatio" от латински означава възстановяване на силите. Анимационните програми в рекреацията са свързани със запазването и възстановяването на организма чрез профилактика и лечение на ума: хомеопатия, фитотерапия, ароматерапия, рефлексотерапия, хидротерапия, музикотерапия, кинезитерапия, фитнес, бойни изкуства, медитация и др.
Културна анимация – посещение на опера, балет, концерти и различни фестивали. Предимство на хотелите ол инклузив на Златни пясъци е и близостта до гр Варна, който през лятото е истинската фестивална столица на България и домакинства на редица кино, музикални и фолклорни фестивали - а също и най-стария балетен конкурс в света.

Съветваме туристите да се поинтересуват от условията за анимация в избрания от тях хотел и смело да се впуснат към възможността да опитат нещо за първи път в живота си или пък да се запознаят с нови хора.