Какви опасности крие Черноморието

Назад


Какви опасности крие Черноморието

Хотелите на Златни пясъци в момента са в своя пиков сезон, а голяма част от родните туристи дори чакат септември, за да се възползват от преференциалните им оферти. Изглежда сезонът да е в разгара си, но нашето си Черно море не е на точно това мнение. Родените край морето знаят, че така нареченото „обръщане на морето“ става на Илинден, по стар стил 2-ри август. Още едно „обръщане“ на водата се случва около празника Голяма богородица - 15ти август. Народните поверия всъщност са свързани със съвсем реални природни феномени. Около тези дни в годината ветровете са силни и непостоянни, като това от своя страна влияе на повърхностните течения и образуващите се от тях подводни ями. Ето малко повече за тези няколко сериозни опасности, с които трябва да се съобразявате. Макар хотелите на Златни пясъци традиционно да се ползват с плитки и безопасни плажове, както и със спасители – не са малко туристите, които избират да пробват неохраняемите плажове или пък не спазват съветите на спасителите. Помнете, че и най-плиткия и спокоен плаж може да крие своите опасности. При всички случаи е добре да сме запознати с рисковете на морето, за да се насладим на почивката си.

 

Мъртво вълнение


Важно е туристите да правят разлика между мъртво течение и мъртво вълнение. Мъртвото течение в определена зона е по-скоро постоянен процес, докато мъртвото вълнение може да излезе ненадейно и не е предизвикано от локалните ветрове, а по-скоро от по-отдалечени климатични промени – обикновенно под повърхността; приливи, термални течение и др. Най-опасни всъщност са плитките заливи с полегат бряг. В тях като във фуния се образува бърз поток вода със скорост 2,5 – 3 метра в секунда. Особено опасно е на плитчините и може директно да ви завлече навътре в морето. Ето няколко съвета как да разпознаете мъртвото вълнение.
• Ако видите коридор с разпенена вода, перпендикулярен на брега
• Виждате участъци с друг оттенък на водата
• Виждате водорасли и балончета, които устойчиво се движат от брега навътре в морето.
• Виждате коридор с широчина няколко метра, който прекъсва линията на вълните.
Важно да се знае е, че мъртвото течение няма да ви завлече към дъното, а само навътре. Не са рядкост и случаите, когато то може да е съпроводено с много високи вълни, които пък на свой ред да ви съборят в него. То също така не е широко и може да го избегнете с плуване успоредно на брега, докато излезете от зоната му.
Друга характеристика на мъртвото вълнение е, че може да отвори дънни ями.

 

Дънни ями


Правило за дънните ями е, че колкото по дълъг е плажът, толкова по-опасен е той. Статистиката на спасителните служби отчита, че Кабакум и плажът до Журналист на Златни пясъци са сред първенците на Северното черноморие що се отнася до ями. Те могат да се образуват на различни места в морето в зависимост от теченията и вълнението. Както вече споменахме, дънните ями често са свързани с излизането на ‚мъртвака‘ през август. Дънната яма е участък с различна дълбочина, в който може ненадейно да нагазите – особено опасна е тъй като сте се отпуснали, вървейки спокойно в морето и изведнъж пропадате. Още по-голяма е заплахата ако не можете да плувате. Съветът на специалистите за справяне с тях е първо да запазите самообладание и после да изчакате да ударите дъното, след което да се отблъснете с крака нагоре. Всяка сутрин спасителите обхождат своите райони и проверяват дъното – именно затова е задължително да спазвате флаговата сингнализация, а не да залагате на собствената си преценка, която може да не разполага с всичките факти.

Хотелите на Златни пясъци са прекрасен избор за вашата почивка, а и по-хубаво от нашето море няма, нито пък от наистина златните ни пясъци. Морето обаче, също като планината следва да се уважава и съветваме всеки турист да се запознае с опасностите му, както и да информира децата си за тях – освен, разбира се, да ги държи под око. Нека великоленото време на почивката си остане такова, благодарение на бдителността за живота и здравето ви.