Как да се предпазим от силното слънце на плажа

Назад


 

Пред избор сте на почивка на море в България или пък вече сте избрали своя хотел на първа линия – на каквато и фаза да са вашите планове има нещо, което трябва да вземете предвид, а именно – предпазването от слънчево изгаряне и предотвратяването на евентуална слънчева алергия.
На първо място - не подценявайте ситуацията! Слънчевото изгаряне може не само да вгорчи почивката ви и да ви затвори, увити с мокър чаршаф за остатъка от нея още през първия ден, но и да нанесе непоправими вреди на кожата.


Какво води до слънчевото изгаряне?
Всички знаем кратката версия и това как можем да почервенеем ако се изложим по-дълго на слънце, но какво стои зад този процес? Слънцето произвежда три дължини ултравиолетови лъчи: UVA, UVB, UVC. Последните не достигат до земята, но пораженията върху кожата ви, както и тежките 
изгаряния и слънчеви алергии са причинени от първите два вида. Слънчевото изгаряне е най-видимият сигнал, че стоите на плажа твърде дълго, но вредата върху кожата не винаги е така видима. Под повърхността на кожата тези лъчи могат дори да повредят вашето ДНК и да доведат до преждевременно остаряване.


Кои са симптомите на слънчевото изгаряне?
Кожата се зачервява, болезнена е и дори може да се обели. Възможно е да развиете треска, главоболие, слабост или да ви се повдига. Тези симптоми може би сте чували и с народния израз „да те хване слънцето“.


Как да се предпазим от силното слънце на плажа?
Има няколко златни правила, които следва да спазвате при излагане на слънце. На първо място – изберете подходящи часове за плаж. Най-подходящото време за слънчеви бани е до 11ч. и след 16ч. Следващата важна стъпка е да подберете подходящо облекло за вас и цялото семейство – дори и да не сте на плажа, не сте застраховани от слънчево изгаряне по време на разходка или дори пикник. Тъмните дрехи привличат слънцето и ви правят по-уязвими. Шапките също са задължителен аксесоар, който предпазва не само главата от топлинен удар, но и кожата на лицето с по-дебелата сянка, която хвърлят.
Слънцезащитата! Няма да ви изненадаме като кажем, че слънцезащитните продукти са пръв помощник срещу слънчево изгаряне и слънчева алергия. Задължително проверете техния срок на годност, а препоръчваме и да се доверите на изпитана марка. Важно при избора на слънцезащитен продукт е и да видите дали е водоустойчив и в каква степен. На пазара се предлагат както продукти, които не са водоустойчиви, така и такива със средна и висока водоустойчивост. Първите осигуряват защита след мокрене до 40мин, а вторите до 80мин. Това означава, че при всички случаи няма да се разминете само с едно мазане. Факторът пък от своя страна индикира за това колко време безопасен престой след нормалния ни дава. Той е показател за предпазването от UVB лъчите. Ако например кожата ви се зачервява след 20 минути, когато е незащитена - с продукт с фактор 30 ще имате 30 пъти повече време защита или 10 часа. Имайте предвид обаче, че няма фактор, който да спира 100% от лъчите – затова не прекалявайте с излагането на слънце, дори да сте обилно намазани и често да нанасяте от продукта.


Какво да правим при слънчево изгаряне?
Ако вече сте се докарали до слънчево изгаряне, има няколко облекчаващи техники. На първо място идват компресите – всякакви студени компреси ще облекчат кожата. Важни са също специализираните продукти, които ще помогнат за по-бързото излекуване на наранената кожа. Задължително избягвайте слънцето преди да сте се възстановили. Доста бабини рецепти битуват по нашите ширини – компрес с кисело мляко, налагане на краставица или марля с невен – всички те имат своето действие, доказано в годините и дори да не помогнат със силата на фармацевтичните продукти, поне няма да навредят, ако не искате да посягате към рафта в аптеката.

Не забравяйте, че почивката цели преди всичко да възвърне психическите и физическите ви сили за останалото време от годината. Не подценявайте силното слънце и се пазете от слънчево изгаряне и алергии, които биха могли да помрачат приятното ви прекарване.