Чисти ли са плажовете на Златни пясъци

Назад


 Чисти ли са плажовете на Златни пясъци

Търсите евтина почивка в Златни пясъци, но освен цената за вас е важен плажът и не на последно място – здравето. За съжаление ентеровирусите по българското черноморие не са рядкост и могат да откажат от летуване и най-издръжливия стомах. Ето защо при избора на почивка на море в България е добре да се поинтересуваме от качеството на водата.


Радваш факт е обаче, че контролът се засилва и все още има места по българското черноморие, където водата се изследва регулярно от РЗИ. За избралите хотели на Златни пясъци идват и още по-добрите новини от регулаторния орган – тази година най-чиста е водата на плажовете на Златни пясъци, както и на къмпинг Луна, край Бяла – там няма резултати от вземаните регулярно проби, които да сочат отклонения от нормативната уредба или евродирективите. Това са и двете зони в категоризация „Отлично качество на водата“ по класификацията на Европейската комисия.

Важно за летуващите е да знаят, че е добре да се взeмат предвид текущите изследвания, а не задължително да се следи за т.н Син флаг - екологичната награда за устойчиви и чисти плажове и пристанища. Присъждането на този лейбъл е с давност четири години и това, че един плаж е негов носител не значи, че задължително е показал добри резултати от изследванията от взетите например преди две седмици проби. Така и най-близки до действителността данни остават тези, взети от местните РЗИ централи, които могат да бъдат видени и на техните страници в интернет.


Ако планирате обаче да излезете извън Златни пясъци и да пробвате плажовете във Варна, задължително избягвайте Офицерския плаж, който от години се слави с доста замърсената си с бактерии вода. Проблемни в определени моменти от сезона могат да бъдат и Южния и Северния плаж. Тези зони крият рискове за стомашно-чревни инфекции, инфекции на отделителната система – това се отнася в голяма степен за хората с по-слаба имунна система, податлива на този тип бактерии.
Освен чистотата на морската вода е важно да се информирате за чистотата на самата плажна ивица. По този критерии плажовете на Златни пясъци също се нареждат сред едни от първенците, тъй като концесионерите полагат големи грижи за опазването на чистия пясък от замърсявания. Често проблемите по този критерий се отчитат на безстопанствени плажове.


Нашите препоръки са следните – питайте местните! Местните винаги знаят кои са най-чистите плажове и ги посещават. Дори и да не познавате някой от мястото си за почивка може да попитате някой от персонала на хотела. Другият ни съвет е да се придържате към плажовете с концесионер – може да сте любители на дивото, но тези места обикновено не са добре поддържани, а често нямат и спасители. Третият съвет – за всеки случай вземете в багажа си лекарства против чревни инфекции - дори да изберете чист плаж не сте застраховани от местни бактерии чрез водата от душа или пък от питейна вода. Понякога питейната за местните вода може да се окаже неподходяща за нашата чревна флора.

Добрата новина все пак е, че тази година плажовете на Златни пясъци са с отлично качество и можете спокойно да се отдадете на релакс на тях.