Четиризвездният хотел – как да го познаем?

Назад


Четиризвездният хотел – как да го познаем?

 

Когато планирате своето пътуване до Златни пясъци и започнете да преглеждате възможностите за настаняване в курорта, неизбежно ще попаднете на много хотели с най-различна категоризация. Какво обаче означават звездите до името на хотела и защо това е важно за вас?
Най-общо казано броят на звездите дава информация какви удобства може да очаквате от хотела, който сте набелязали. В България категоризацията на хотелите се извършва от Държавната агенция по туризма.
А ето и какви условия трябва да осигурят на своите гости хотелите, за да се окичат със съответния брой звезди:


Една звезда – Това е най-ниската категория съгласно световния стандарт за категоризация на местата за настаняване. Еднозвездните хотели разполагат с много малки стаи – около 8-9 кв.м. за единична стая и 12 кв.м. за двойна. Оборудването в стаите е много скромно. Изискванията са да има легло с минимални размери 1х2 м., нощно шкафче, лампа, мивка и гардероб с поне 3 закачалки и по две хавлии на човек. В обектите с една звезда е вероятно санитарното помещение да е извън стаята и да е споделено. Сейф, телефон и факс може да очаквате единствено на рецепция, а телевизор - във фоайето или друго общо помещение.

 

Две звезди – При обектите с две звезди, освен всичко гореизброено, изискването е да има самостоятелен санитарен възел към всяка стая. В стаите също така, може да очаквате да има и телефон, както и телевизор. Хотелите с две звезди са задължени да предложат паркинг или гараж на своите гости.


Три звезди – Местата за настаняване, притежаващи 3 звезди трябва да отговарят на всички вече споменати изисквания с някои допълнения. Всяка стая трябва да разполага с климатик. Задължително изискване е да се предостави възможност за смяна на бельото и хавлиите, както и почистване на стаите. Тризвездният хотел ще ви предложи още: охраняем паркинг, ресторант, перално помещение, средства за развлечение и отдих. Може да очаквате също така персонал, говорещ поне един чужд език, както и достъп за хора с увреждания.


Четири звезди – Тази категория е също известна като „първа класа“ в хотелиерството. Обектите с четири звезди се разграничават от предните три категории с много по-висок стандарт. Освен всички гореспоменати условия, четиризвездният хотел ще ви предложи много по-добре оборудвани стаи с мека мебел, интернет, халати и чехли за еднократна употреба, мини-бар. Някои от другите удобства, които трябва да очаквате са – басейн (открит или закрит), конферентна зала, два ресторанта, салон за красота, фитнес зала, масажна зала, сауна. В обектите с четири звезди ще имате възможност да се разплатите безконтактно. Нещото, което много разграничава четиризвездните хотели от тези с по-малко звезди е, че изискванията за професонална квалификация и чужди езици на персонала са много високи. Това ще ви гарантира много по-приятен престой. Още един съществен плюс на хотелите от този клас е услугата „ол инклузив“, която предлагат. Ол инклузивът, обаче, не е само храната на корем, а също така многото допълнителни услуги и забавления, които са включени в пакета – използване на спа център, басейн, анимация на деца и възрастни, аквапарк, нощен клуб и много други средства за развлечение или отдих.


Пет звезди – Всичко от гореизброените удобства е задължително за петзвездния хотел. В обектите с пет звезди може да разчитате на по-просторни стаи, открит и закрит басейн, спа център, още по-високи изисквания за професионална квалификация на обслужващия персонал.


Независимо от повода на вашето пътуване – работа, развлечение или отдих, познаването на категоризацията на хотелите ще ви помогне да изберете най-подходящото място, според целите и възможностите си.